Hvor Stammer Jazz Fra?

17/06/2020 15:10
Billede: Canva.com

Jazz stammer fra New Orleans i USA. New Orleans er den største by i delstaten Louisiana, og ligger langs Mississippi-floden. New Orleans er en historisk by for både jazz og afroamerikanere, hvor en stor del af befolkningen den dag i dag stadig er afroamerikanere.


New Orleans kaldes også for NOLA, og det er her jazzen stammer fra. Det skete omtrent efter borgerkrigen, i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet, hvor der var en overflod af musikinstrumenter billigt til salg. Mange mennesker i New Orleans kom fra forskellige kulturer, og snakkede også forskellige sprog.

Folk og især afroamerikanere begyndte at spille på de mange musikinstrumenter uden at kunne læse noder eller snakke det samme sprog, og dette gav anledning til at skabe improvisation i musikken. Det er den improvisatoriske frihed, som jazz er kendt for.

Man ved ikke helt præcist, hvem der opfandt jazzen, men der er ingen tvivl om, at den stammer fra New Orleans. Det første jazz-album udkom af Nick LaRocca og Original Dixieland Jazz i 1917. Man havde dog spillet jazz længe før dette.

Vi har tidligere skrevet om, hvad er jazz og jazzens historie, som er andre artikler, du også kan finde på vores hjemmeside. Her har vi lavet en liste over ti af de mest betydningsfulde jazzmusikere gennem tiden:

  • Mary Lou Williams (1910-81)
  • Miles Davis (1926-91)
  • Charles Mingus (1922-79)
  • Thelonious Monk (1917-82)
  • Kurt Elling (1967-)
  • John Coltrane (1926-67)
  • Keith Jarrett (1945-)
  • Herbie Hancock (1940-)
  • Nat King Cole (1919-65)
  • Wynton Marsalis (1961-)

Man er som regel ikke i tvivl om, at det er jazz, når man hører jazz, men der er faktisk utrolig mange former for undergenre til stilarten. Jazz er en blanding af mange forskellige musikgenre, og hertil hører der en masse undergenre til jazz. Ja, faktisk så er der mere end 50 undregenre til jazz. Du kan se listen med alle jazz-genre her: Hvor mange jazz genre er der?

Så jazz stammer altså fra New Orleans, og siden slutningen af 1800-tallet har musikken altså bredt sig rundt omkring i verden.

Tak for støtten

Afslutningsvis vil vi lige sende et tak til Billig Fitness, der via støtte har gjort publiceringen af denne artikel til en mulighed. Billig Fitness er leverandør af træningsudstyr i høj kvalitet til hele Skandinavien. Mangler du udstyr til fitness eller træning, kan du blandt andet finde et nyt squat stativ, træningsmåtter, håndvægte, kettlebells og meget meget mere i deres sortiment.

Står du og mangler træningsudstyr? Så giv deres hjemmeside et besøg.

Flere indlæg

Hvor mange jazz genrer er der?

17/06/2020 13:46
Billede: Canva

Jazz er en fantastisk musikform, der især er populær i USA. Igennem årene er der blevet lavet masser af lækker og blød musik, man rigtig kan læne sig tilbage og nyde. Men hvor mange genrer er der e…

jazz historien

16/06/2020 14:46
Billede: Canva.com

Jazz udspringer fra den afro amerikanske kultur i USA, hvor det blev en kendt musikgenre i slutningen af det 19. århundrede og i begyndelsen af det 20. århundrede. Jazz har efterhånden en lang hist…

Bedste jazz radio stationer

08/06/2020 10:55
Billede: Canva

Har du også svært ved at finde en ordentlig radiostation, der sender god jazz? Så behøver du ikke at fortvivle længere. Vi har lavet en liste over nogle af de bedste radiostationer rundt omkring i …

Bedste jazz kunstner: Her er 10 af de allerbedste

05/06/2020 10:35
Billede: Canva.com

Nogle af legenderne lever stadig, men mange af pionererne indenfor jazz er desværre gået bort. Vi har dog ikke glemt dem, og de største kunstnere lever videre for evigt gennem musikken.

Vi…