Jazz Historien

16/06/2020 14:46
Billede: Canva.com

Jazz udspringer fra den afro amerikanske kultur i USA, hvor det blev en kendt musikgenre i slutningen af det 19. århundrede og i begyndelsen af det 20. århundrede. Jazz har efterhånden en lang historie med mere end 200 år på bagen, og der er sket utrolig meget med stilarten, siden man først lærte jazz at kende. Dette har blandt andet medvirket til, at der er en masse undergenre til den improvisatoriske musik.

Opstod i New Orleans

I slutningen af 1800-tallet opstod jazz i New Orleans. Der er ingen der ved præcis hvornår, eller hvem der startede jazz, men mange krediterer Buddy Bolden for at være den første, der startede et jazzband i 1895.

Den første jazzplade blev indspillet af Nick LaRocca og Original Dixieland Jazz i 1917. Man allerede inden det, var den multikulturelle undergrund begyndt at spille jazz sammen, hvor man blander en masse musikgenre og kulturer sammen, og herved opstod der også en improvisatorisk frihed i musikken.

Ikke alle snakkede sammen sprog, de kom fra vidt forskellige baggrunde, flere havde også en musikopdragelse fra Europa. Man fandt en ny måde at spille musik sammen på, hvor alle ikke skulle læse de samme noder, og de mest kendte lyde fra jazz stammer fra blæseinstrumenter som trompet, saxofon og andre blæsere.

Det skønne ved jazz og jazzens historie er, at den giver plads til frihed og forskellighed. Det er derfor blevet til en kæmpe musikgenre med en masse undergenre til, hvor man kan finde lyde alt fra blues, rock, funk, disco, swing, og meget meget mere.

Kunne du tænke dig at lytte til noget jazz? Vi har lavet en liste med 10 af de bedste og mest betydningsfulde kunstnere i jazzens historie.

  • Mary Lou Williams (1910-81)
  • Miles Davis (1926-91)
  • Charles Mingus (1922-79)
  • Thelonious Monk (1917-82)
  • Kurt Elling (1967-)
  • John Coltrane (1926-67)
  • Keith Jarrett (1945-)
  • Herbie Hancock (1940-)
  • Nat King Cole (1919-65)
  • Wynton Marsalis (1961-)

Jazz har en lang historie, og man kunne skrive meget mere om den. Det siges dog, at hver dag, så dør jazz og genopstår dagen efter, hvilket er et udtryk, som stadig bliver brugt i New Orleans.

Kunne du tænke dig at få lidt med musikhistorie? Så læs vores artikel om rock: Hvornår opstod rock, og rebeller fra USA

Tak for støtten

Til denne artikel har vi modtaget støtte fra Billig Fitness, hvilket vi gerne vil sige dem mange tak for. Hos Billig Fitness finder du alt inden for fitnessudstyr i både Danmark, Norge og Sverige.

Mangler du en vægtstang i Norge, skal du lede efter en vektstang. Mangler du nyt træningsudstyr, så giv deres hjemmeside et besøg.

Flere indlæg

Hvornår opstod jazz?

25/09/2020 14:17
Billede: Victor Freitas

Jazz er indbegrebet af den sorte mands musikkultur, der hurtigt fik bred anerkendelse og popularitet i store dele af verden. Men hvornår begyndte hele genren egentlig at opstå? Hvornår skete det, a…

Hvor stammer Jazz fra?

17/06/2020 15:10
Billede: Canva.com

Jazz stammer fra New Orleans i USA. New Orleans er den største by i delstaten Louisiana, og ligger langs Mississippi-floden. New Orleans er en historisk by for både jazz og afroamerikanere, hvor en…

Hvor mange jazz genrer er der?

17/06/2020 13:46
Billede: Canva

Jazz er en fantastisk musikform, der især er populær i USA. Igennem årene er der blevet lavet masser af lækker og blød musik, man rigtig kan læne sig tilbage og nyde. Men hvor mange genrer er der e…

Bedste jazz radio stationer

08/06/2020 10:55
Billede: Canva

Har du også svært ved at finde en ordentlig radiostation, der sender god jazz? Så behøver du ikke at fortvivle længere. Vi har lavet en liste over nogle af de bedste radiostationer rundt omkring i …

Bedste jazz kunstner: Her er 10 af de allerbedste

05/06/2020 10:35
Billede: Canva.com

Nogle af legenderne lever stadig, men mange af pionererne indenfor jazz er desværre gået bort. Vi har dog ikke glemt dem, og de største kunstnere lever videre for evigt gennem musikken.

Vi…